Vera in življenje

O veri in življenju Bogumilov.

Opomba: Ta spletna dokumentacija je v nastajanju in se nenehno dopolnjuje.

Sinnbild einer Geisttaufe im Mittelalter, auch consolamentum oder Christustaufe genannt – Detail aus einem Fresko von di Bonaiuto

Duhovni krst Bogumilov in Katarov

Bogumili v Mali Aziji, Bolgariji in Bosni, Patarenci v Italiji in Katari v južni Franciji so dosledno zavračali vodni krst in krst dojenčkov v duhovniških cerkvah. Nove kandidate za prakristjansko vero so sprejeli s krstom v Duhu, ki se je zgledoval po praksi prvih prakristjanskih skupnosti. Kaj je pomenil duhovni krst, imenovan tudi consolamentum ali Kristusov krst?

Mehr lesen | Read more >
Srednjeveške dvorne dame se odzovejo klicu – detajl s freske di Bonaiuta

Mnogi in vendar eno – od Bogumilov do Katarov in naprej

Kako tesno je bila srednjeveška bogumilska skupnost povezana s podobno verujočimi in živečimi ljudmi v Franciji, Italiji in celo Nemčiji? Znani zgodovinarji in manj znani dokumenti ponujajo presenetljiv vpogled v vseevropsko prakristjansko gibanje, ki so ga zlasti v Franciji odločilno spodbujale ženske, kot je bila Esclarmonde de Foix, pa tudi v njegovo izjemno brutalno zatiranje s strani katoliške cerkve in njenih inkvizitorjev.

Mehr lesen | Read more >

Stečki – opomniki Bogumilov?

Na nekdanjem ozemlju bogumilov je moč najti več deset tisoč impresivnih nagrobnih spomenikov. Imenujejo se stečki in vse do danes predstavljajo uganko. So bila to pričevanja o veri in življenju Bogumilov? Ali pa celo opomniki o preganjanju Bogumilov s strani cerkvene inkvizicije?

Mehr lesen | Read more >